Siyaset Ansiklopedi Gibidir…

Siyaset, bilginin kullanılması adına bir ansiklopediye, enerjinin kullanılması adına bir maratona benzer. Nerede, ne zaman hangi bilgiye erişebileceğinize iyi karar vermeniz gerekir. Öncelikle, siyaseti okuyabilecek düzeyde okur-yazarlığa, enerjiye hâkim olacak şekilde sağlıklı bir vücuda ve ruhsal yapıya sahip olmanız gerekir.

Okur-yazarlığınız yoksa ne aradığınızı bulabilirsiniz ne de doğru bilgiye erişebilirsiniz. Sadece kitap sayfalarını karıştırıp, resimlerine bakar durursunuz.

Ansiklopedik bilgiler günümüz teknolojik imkanda artık internet ortamına da taşınmışlardır. Ancak, bir gerçek vardır ki ülkemizde, toplumumuzun tamamı henüz daha internet kullanıcıları arasında yer almamaktadır.

Nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan ve interneti henüz kullanamayan bu kitleyi göz ardı etmemek gerekir. Bu nedenle, bana göre özelliğini asla yitirmeyecek olan yazılı ansiklopedik yapılanmadan ve düzeninden vazgeçmemelidir.

Ansiklopediler, evimizin kütüphanelerini süsleyen bir nesne olmamalıdır. Siyasetle uğraşıyorsanız eğer, sabırla ve ne aradığınızı çok iyi bilerek doğru kitabı seçmeniz ve doğru sayfaya erişmeniz gerekir. Eğer doğru cildi bulduysanız sorun yok demektir. Artık doğru sayfaya erişmeniz kolaylaşacaktır. Alfabetik dizilimlere, fihristlere, kaynakçalara ve varsa yazarın notlarına çok dikkat etmek gerekir. Başarı ayrıntılarda gizlidir. Detaylar doğru adım atmanızı sağlar.

Siyasette başarı için iyi bir maraton koşucusu olmanız gerekir. Enerjiyi, doğru kullanmak ve koşuyu iyi ayarlamak gerekir. Son ana kadar nefesinizin yetmesi gerekir. Nerede, ne kadar bir enerji kullanılacağını, hangi hızda, hangi adımlarla yol kat edeceğinizi iyi bilmelisiniz. Hepsinden daha da önemlisi, sizi maratona hazırlayan ekibinizin çok iyi olması gerekir. Sizinle birlikte aynı ruha ve anlayışa sahip olması, sizi doğru tekniklerle yönlendirmesi lazımdır. Ekipteki bir çatlak yarışmacıyı da sıkıntıya sokacaktır.

Spor müsabakalarında, seyirciler önemlidir. Sizi zirveye taşımada onların psikolojileri ve canlılığı güç katar. Ancak seyirciyi coşturmakta yine ekibinizin işidir. Seyirciyle ilgilenmesi için sadece işi bu olan kişiler görevlendirilir. Bu kişiler görevleri icabıyla, spor takımının ekibinin içinde hiçte azımsanmayacak bir görev üstlenirler.

Takımınızın, görev dağılımında doğru insanları doğru yerde görevlendirmek ve doğru alanda hizmet vermelerini sağlayıcı tedbirleri almalısınız. Herkes kendi işini hakkı ile yerine getirmek zorundadır. İşinin dışında başka kişilerin işlerine müdahale etmemelidir. Herkesin görev yeri ve pozisyonu kalın çizgilerle belirlenmelidir. Hangi kişilerle yola çıkacağınızı iyi analiz etmeli, görevini tam ve sağlıklı bir şekilde yerine getirebilecek, bilgi ve donanıma sahip, yetenekli, akıllı, öngörüsü yüksek kişileri seçmelidir.

Eğer ortada bir müsabaka varsa ve bunun tarihide üç aşağı beş yukarı belli ise takım adına müsabakaya girecek sporcularınızı şimdiden seçmeniz ve onları müsabakaya alıştırmanız gerekir.

Eğer kurumsal bir yapınız varsa, sağlam bir kulüpseniz, kulüp adına görev alacak sporcularınızın seçimine şimdiden başlamanız gerekir. Böylece, sporcu takıma uyum sağlar ve dolayısı ile kulüpte seçeceği sporcu ile gönül rahatlığı ile yola çıkabilir. Böylece, sporcu o formanın hakkını verecektir. Sadece formayı giyip resim çektirmekle yetinmeyecek ve takım arkadaşlarına alışacaktır.

Ayrıca, teknik adamların ve ekibinin de işini kolaylaştırırsınız. Kimleri hangi pozisyonda görevlendireceğinize de maçtan çok önceden karar verebilirsiniz. Sporcular ile ekip arasında veya seyirciler arasında varsa dedikodu, küskünlük, kırılganlık gibi olumsuz etkileri de maçtan çok zaman önce bertaraf edebilir, tedbirlerinizi şimdiden alabilirsiniz. Maç zamanı iş işten geçmiş olabilir.

Milletimizin vekilliğine talip sporcuların seçimi şimdiden yapılmalı, kişiler Genel Başkanlar ve Genel Merkezler tarafından netleştirilmelidir. Artık beklemenin bir anlamı yoktur. Çünkü sporcunun takım formasını giyerek müsabakalara çıkabilmesi için takımı ile uyum sorunlarını şimdiden çözmesi gerekir. Maçtan bir iki gün önce takıma adapte edilmeye çalışılan sporcuların, her ne kadar kaliteli sporcular bile olsalar başarılı olamadıkları ve beklenen performansı gösteremedikleri gözlenen bir gerçektir.

Kulüp ne kadar iyi olursa olsun ekip, sporcu, teknik yönetim, idari yönetim, yardımcılar vs. bir bütün halinde çalışmak zorundadır. Kulübün başarısı uyumla olur. Yanlış sporcu ile hareket etmek veya ekipten yanlış birilerinin olması sıkıntıya neden olur. Hatta gerekirse bu tür kişilerin kulüpteki görevlerine son verilmelidir. Yara kangrene dönüşmeden kolu kurtarmak zorundayız. Yoksa kolun kaybedilmesi içten bile değildir. En üst yönetimden en alt kadrolara kadar herkesin yeterliliği iyi tespit edilmeli, doğru kişiyi doğru yerde değerlendirmelidir. Bu işin ekip işi olduğu unutulmamalı, kulübe yönelik aidiyet duygusu pekiştirilmelidir. Sorgulama yapılmalı, analiz süreci net olmalıdır.

Selam ve saygılarımla…

Çağatay ŞAHAN

E-Posta:cagataysahan2006@yahoo.com

One comment on “Siyaset Ansiklopedi Gibidir…

1. Çağrı Öztorun dedi ki:

Siyaset çok değişik boyutla incelenerek hazırlanmış bir makale.Yazarı tebrik ediyor, başarılar diliyorum.